Nová slovenská pšenica. Finálny diel.

Nová slovenská pšenica. Finálny diel.

Dnes sme pre vás v Bloom bakery v Bratislave po prvýkrát upiekli skutočný unikát: chlieb z novej odrody červenej pšenice Red Cherry, ktorú mala pekáreň Bloom česť vyskúšať ako úplne prvá.

Projekt sa začal v roku 2023, keď nás oslovil Ústav rastlinnej výroby v Piešťanoch s otázkou, či by sme nemali záujem vyskúšať novú odrodu pšenice. Myšlienka vytvoriť plný reťazec „lokálny pestovateľ, mlynár, pekár“ je naším snom už dávno, preto sme sa s radosťou zapojili.

Prvá úroda bola dopestovaná až tento rok a bolo jej iba 150 kilogramov. Vývoj odrody pritom trval viac než desať rokov. Celú úrodu nám v Bratislave pomlel Peter z @muka_kamenny_mlyn , múku sme nechali týždeň odstáť a dnes sa vôbec prvýkrát dostal do predaja celozrnný chlieb z tejto slovenskej odrody pšenice.

Čím je chlieb výnimočný? Red Cherry má zrno intenzívnej hnedo-červenej farby, čo svedčí o zvýšenom obsahu polyfenolov. Vyznačuje sa veľmi výraznou chuťou a vôňou a navyše je dopestovaná v bio kvalite.

Na mletie sme zvolili kamenný mlyn, aby sme zachovali čo najviac zdraviu prospešných látok. Chlieb z červenej pšenice budeme piecť len v obmedzenom množstve, kým sa minie úroda 150 kilogramov. Príďte ochutnať tento unikát, na ktorý sme skutočne hrdí.

Ďakujeme pani Gavurníkovej z Výskumného ústavu rastlinnej výroby v Piešťanoch a Petrovi Goceliakovi z @muka_kamenny_mlyn za možnosť byť súčasťou tohto projektu.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *