Nová slovenská pšenica. Finálny diel.

Dnes sme pre vás v Bloom bakery v Bratislave po prvýkrát
upiekli skutočný unikát: chlieb z novej odrody červenej pšenice Red Cherry,
ktorú mala pekáreň Bloom česť vyskúšať ako úplne prvá.
Projekt sa začal v roku 2023, keď nás oslovil Ústav rastlinnej výroby v
Piešťanoch s otázkou, či by sme nemali záujem vyskúšať novú odrodu pšenice.
Myšlienka vytvoriť plný reťazec „lokálny pestovateľ, mlynár, pekár“ je naším
snom už dávno, preto sme sa s radosťou zapojili.
Prvá úroda bola dopestovaná až tento rok a bolo jej iba 150 kilogramov. Vývoj
odrody pritom trval viac než desať rokov. Celú úrodu nám v Bratislave pomlel
Peter z @muka_kamenny_mlyn
, múku sme nechali týždeň odstáť a dnes sa vôbec prvýkrát dostal do predaja
celozrnný chlieb z tejto slovenskej odrody pšenice.
Čím je chlieb výnimočný? Red Cherry má zrno intenzívnej hnedo-červenej farby,
čo svedčí o zvýšenom obsahu polyfenolov. Vyznačuje sa veľmi výraznou chuťou a
vôňou a navyše je dopestovaná v bio kvalite.
Na mletie sme zvolili kamenný mlyn, aby sme zachovali čo najviac zdraviu
prospešných látok. Chlieb z červenej pšenice budeme piecť len v obmedzenom
množstve, kým sa minie úroda 150 kilogramov. Príďte ochutnať tento unikát, na
ktorý sme skutočne hrdí.
Ďakujeme pani Gavurníkovej z Výskumného ústavu rastlinnej výroby v Piešťanoch a
Petrovi Goceliakovi z @muka_kamenny_mlyn
za možnosť byť súčasťou tohto projektu.
