Ukrajinské jablkové pirôžky s kváskom Lievito madre

Ukrajinské jablkové pirôžky s kváskom Lievito madre

Spomienka na detstvo a “pirôžky” s jablkami

Originálny recept bol s bielou múkou a droždím, takže som ho prerobil na Lievito madre a zmes špaldovej a celozrnnej múky.
Do plnky som použil svoj obľúbený zlepšovák: pridal som pár drvených perníkov a vanilkových rožkov, ktoré zostali po Vianociach.

Ingrediencie
Na cesto
150 g Lievito madre
30 g múka pšeničná celozrnná
270 g múka špaldová hladká
110 g mlieka (používam ryžové, ale môže byť aj obyčajné)
50 g cukor
40 g zmäknutého masla
20 g vanilkového cukru
1 čl soľ

Na plnku
5-6 veľkých sladkých jabĺk
2 pl masla
3-4 vanilkové rožky alebo perníky (dajú sa nahradiť pár lyžicami strúhanky a mletých orechov alebo mandlí)
Pol čl Škorice a mletých klinčekov

1 vajíčko na potretie

Postup
1. Kvások a mlieko zmiešame ručne alebo v mise kuchynského robota, postupne pridávame múku, soľ a cukor a miešame na 2. rýchlosti 5-7 minút. Ak je cesto príliš hutné, pridáme ešte pár lyžíc mlieka.
2. Postupne pridávame maslo a miešame ešte 5 minút. Cesto by malo byť lesklé, nelepivé a tuhšie (je to veľký kontrast s vodnatým cestom na chlieb, s ktorým teraz zvyknem robiť)
3. Cesto prikryjeme a necháme zdvojnásobniť objem (buď v chladničke alebo pri izbovej teplote).
4. Pripravíme si plnku: jablká ošúpeme, vykôstkujeme, nakrájame na tenké polmesiačky a dusíme na panvici s maslom, až kým nie sú úplne mäkké. Pridáme podrvené rožky alebo orechy a strúhanku a necháme vychladnúť. V prípade potreby plnku môžeme osladiť.
5. Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú plochu, vyvaľkáme na hrúbku 3-4mm a vykrojíme krúžky s priemerom 6cm.
6. Krúžky vyvaľkáme alebo ručne vyťahajme do oválneho tvaru. Do stredu dáme plnku, okraje opatrne spojíme, trošku pritlačíme, aby počas pečenia plnka nešla von.
7. Pirôžky poukladáme na plech, prikryjeme fóliou a necháme podkysnúť asi hodinku.
8. Medzičasom predhrejeme na 185C
9. Pirôžky potrieme rozšľahaným vajíčkom, môžeme posypať cukrom a pečieme 30 minút.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *