Nemiesený chlieb s kváskom Lievito madre
Tento chlieb som mal v pláne upiecť hneď po tom, čo som skúsil Normandský chlieb (z popularity ktorého sa veľmi teším). Ide o jeho skoro úplný opak, nemiesený chlieb s 1% kvásku.
Poznámky na úvod 🙂
• Ako teraz uvidíte, na tomto recepte nie je nič zložité. Avšak chcem zdôrazniť, že kľúčom k úspechu bude použitie vitálneho kvásku na vrchole. Do cesta ide ozaj len niekoľko gramov kvásku, preto treba zaistiť, aby aj tá malá časť urobila svoju prácu.
• Ako určite viete, lepok v ceste sa dá vyvinúť časom alebo mechanicky. V prípade tohto receptu sa spoľahneme iba na čas: chlieb vôbec nemiesime – ani ručne, ani robotom. Aby počas vývoja lepku chlieb neprekysol, pridáme len veľmi malé množstvo kvásku, ktorý bude mať dosť času na kysnutie.
Ingrediencie
400 g pšeničnej chlebovej múky (pripadne T650 alebo Aidy)
100 g pšeničnej celozrnnej múky
340 g vody (kto vie pracovať s vysokou hydratáciou, pokojne môže pridať viac vody)
5 g vykvaseného kvásku Lievito madre (môžete použiť aj ražný kvások)
10 g soli
Postup
1. Do misy pridáme vodu, rozpustíme v nej kvások (pretrieme ho v nej pomedzi prsty) a všetko dobre premiešame. Následne pridáme múku a soľ a miesime len tak, aby sa všetko dobre a rovnomerne premiešalo.
2. Misu prikryjeme a cesto necháme stáť 12-13 hodín pri izbovej teplote (23-24 °C). Cesto neprekladáme 🙂 Čas je orientačný, cesto by malo vizuálne narásť, ale nie priveľmi (môžete použiť plastovú dózu, aby ste v ceste videli bubliny).
3. Cesto mokrými rukami opatrne preložíme na stôl s múkou a vytvarujeme do tvaru gule. 10 minút ho necháme postáť, aby sa lepok uvoľnil. Následne z gule vytvarujeme podlhovastý bochník, ktorý uložíme do ošatky spojom nahor.
4. Kysnutie v ošatke – cca 3 hodiny. Veľmi nerád narezávam teplé cesto, takže keď sa rozohrievala rúra, ošatku som dal do chladničky, aby cesto trošku stuhlo.
5. Jednopercentný chlieb pečieme klasicky: prvých 20 minút s parou na 250 °C, potom dopekáme ešte 20 minút na 210 °C. Upečený chlieb necháme vychladnúť na mriežke.
Musím povedať, že tento recept ma prekvapil 3-krát: nezvyčajným postupom, veľmi dobrou chuťou a svojou peknou striedkou.
Môžem sa prosím opýtať? Do tohto receptu ide len 5g vykvaseného kvásku Lievito madre?
dobry den, ano, tak ako, sa tam pise. moze byt aj RK, pri takom malom mnozstve na tom nezalezi
Ďakujem za odpoveď, určite skúsim
Chci vyzkoušet tento chlebík, jen se chci zeptat, potřebuji péct ráno a pak jít hned do práce, dá se stočený chleb dát do ošatky a opět na lednicové kynutí? Děkuji
dobry den, ano, da sa.