Francúzsky chlieb s medvedím cesnakom

Francúzsky chlieb s medvedím cesnakom

K tomuto receptu ma inšpirovali francúzski pekári a pečenie v karanténe, keďže práve teraz je veľký záujem o jednoduché recepty so základnými druhmi múky. Mám rád aj medvedí cesnak a teším sa, že ho môžeme využiť nie len v peste alebo v šaláte, ale aj pri príprave chleba. 

Ingrediencie
150g kvásku Lievito madre, ktorý po zarobení 4-5 hodín stál pri izbovej teplote 
200g pšeničnej hladkej múky
150g pšeničnej polohrubej múky
50g pšeničnej celozrnnej múky (ak ju nemáte, môžete ju nahradiť polohrubou, iba trošku znížte množstvo vody, keďže celozrnná múka vstrebáva viac vody ako hladká alebo polohrubá)
260ml vody
50g medvedieho cesnaku (pokojne aj viac, ak máte radi výrazné chute)
25ml olivového oleja (môže byť aj slnečnicový, prípadne aj iný tuk)
8g soli

Postup
1. Medvedí cesnak nakrájame nadrobno, zmiešame s olivovým olejom a necháme odstáť 4-5 hodín.
2. Do misy kuchynského robota natrháme na malé kúsky kvások, pridáme vodu, všetku múku a miesime na 2. rýchlosti 5-7 minút. Cesto by sa malo spojiť a nelepiť sa na steny misy. Misu prikryjeme a cesto necháme 45 minút odpočívať. 


3. Potom do misy pridáme soľ, medvedí cesnak s olejom a miesime cesto ešte 10-12 minút, aby sa doň olej dobre zamiešal.
4. Ďalej cesto necháme kysnúť 2 hodiny, počas ktorých ho raz preložíme. 

5. Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú plochu, vytvarujeme a vložíme do dobre pomúčenej ošatky. Ošatku necháme 20 minút stáť pri izbovej teplote a potom dáme na 8-10 hodín do chladničky (na noc). Ak nechcete čakať, nechajte ho pri izbovej teplote cca 3 hodiny alebo kým cesto nezdvojnásobí svoj objem. “Skoro” vykysnuté cesto aj tak môžeme dať na 30 minút do chladničky, aby sa lepšie narezávalo predtým, ako pôjde do rúry.


6. Chlieb z ošatky opatrne vyklopíme na papier na pečenie a navrch pridáme hlbokých zárezov žiletkou. Potom chlieb rýchlo vložíme do rúry na horúci plech (ideálne je, ak máte pizza kameň alebo špeciálnu formu na pečenie chleba s pokrievkou). Na plech, umiestnený naspodku rúry, vylejeme asi pol hrnčeka horúcej vody, aby vznikla para. Všetky tieto úkony robíme čo najrýchlejšie.
7. Chlieb pečieme 15 minút na 250° C, potom ho otočíme, teplotu znížime na 200 °C a dopekáme ešte 25 minút.8. Po upečení necháme chlieb úplne vychladnúť na mriežke.

Tip na letné pečenie: medvedí cesnak môžeme nahradiť bazalkou a do cesta pridať za hrsť krájaných sušených paradajok.


3. Potom do misy pridáme soľ, medvedí cesnak s olejom a miesime cesto ešte 10-12 minút, aby sa doň olej dobre zamiešal.
4. Ďalej cesto necháme kysnúť 2 hodiny, počas ktorých ho raz preložíme. 
5. Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú plochu, vytvarujeme a vložíme do dobre pomúčenej ošatky. Ošatku necháme 20 minút stáť pri izbovej teplote a potom dáme na 8-10 hodín do chladničky (na noc). Ak nechcete čakať, nechajte ho pri izbovej teplote cca 3 hodiny alebo kým cesto nezdvojnásobí svoj objem. “Skoro” vykysnuté cesto aj tak môžeme dať na 30 minút do chladničky, aby sa lepšie narezávalo predtým, ako pôjde do rúry.
6. Chlieb z ošatky opatrne vyklopíme na papier na pečenie a navrch pridáme hlbokých zárezov žiletkou. Potom chlieb rýchlo vložíme do rúry na horúci plech (ideálne je, ak máte pizza kameň alebo špeciálnu formu na pečenie chleba s pokrievkou). Na plech, umiestnený naspodku rúry, vylejeme asi pol hrnčeka horúcej vody, aby vznikla para. Všetky tieto úkony robíme čo najrýchlejšie.
7. Chlieb pečieme 15 minút na 250° C, potom ho otočíme, teplotu znížime na 200 °C a dopekáme ešte 25 minút.8. Po upečení necháme chlieb úplne vychladnúť na mriežke.

Tip na letné pečenie: medvedí cesnak môžeme nahradiť bazalkou a do cesta pridať za hrsť krájaných sušených paradajok.



2 thoughts on “Francúzsky chlieb s medvedím cesnakom”

  • Dobrý deň,
    mám zopár otázočiek k tomuto receptu. S kváskom LM a prečením chlebíka len začínam a nie sú mi ešte asi jasné ešte samozrejmosti 🙂

    v Ingredienciách uvádzate 150g kvásku Lievito madre, ktorý po zarobení 4-5 hodín stál pri izbovej teplote , týmto je myslený rozkvas? ak áno prosím Vás aké pomery použiť?

    Druhá moja otázka je ak by som miesto noci v chladničke nechala cesto na linke, ako dlho by som ho tam mala nechat, predsa len asi bude rásť rýchlejšie.

    Ďakujem za vysvetlenie a za pomoc. Máte zaujímavú stránku

    • dobry den
      150g lm – myslim tak ako aj pisem, cize 150g LM 🙂 Nerobim rozkvas, vykvasene LM davam rovno do cesta.
      kludne ho mozete nechat na linke, stacia asi cca 3 hodiny, sledujte, ako vyzera cesto, malo by sa 2krat zvacsit, ale stale byt pruznym.
      drzim palce 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *