Gruzínske chačapuri s kváskom Lievito madre
Už dávnejšie som mal chuť na gruzínske chačapuri, párkrát som to vyriešil tureckým pide, ktoré je veľmi podobné, ale niet nad domáce kváskové pečivo, takže som našiel recept, ktorý sa mi páčil a prerobil som ho na Lievito madre verziu.
Cesto:
(na 3 ks)
185 g vykvaseného LM
370 g hladkej múky
30 g zmäknutého masla
240 ml mlieka
10 g soľ
+ vajíčko na potretie
Poznámka: cesto by nemalo byť ani veľmi husté, ani veľmi riedke. Ak je cesto veľmi hutné, pridáme ešte pár PL mlieka.
Plnka
– 2 druhy syra, jeden z ktorých by mal byť ťahavý, mal som mozzarellu (250 g) a fetu (200 g). Klasická verzia je so syrom sulguni, ale ten na SK nenájdeme.
– 1 vajíčko na každé chačapuri.
– čierne korenie na ochutenie
– čerstvé bylinky (napríklad kôpor) alebo lahôdková cibuľka.
Postup
1. V mise robota zmiešame všetky ingrediencie okrem soli a vymiesime hladké cesto. Misu prikryjeme a necháme stáť 45 min.
2. Do misy pridáme soľ a miesime cesto, kým sa soľ nezamieša a cesto nebude hladké. Misu prikryjeme a necháme cesto kysnúť 3-4 hodiny pri izbovej teplote alebo cez noc v chladničke, v každom prípade by malo zdvojnásobiť objem.
3. Vykysnuté cesto rozdelíme na 3 časti, z každej vytvarujeme guľôčku, prikryjeme fóliou a necháme na 15 minút stáť, aby sa lepok “uvoľnil”.
4. Nasledovne z každej guľôčky vyvaľkáme obdĺžnik, konce spojíme, do stredu pridáme plnku (bylinky nasekáme nadrobno, syr tiež nakrájame na menšie kúsky), okraje zvinieme smerom ku stredu a potrieme vajíčkom. Zvyškom vajíčka polejeme syr).
5. Pečieme 10 minút na 240C s parou, ideálne na pizza kameni alebo aspoň na horúcom plechu.
6. Po 10 minútach plech s chačapuri vyberieme a na každý kus rozbijeme vajce.
7. Plech vrátime do rúry a pečieme, kým vajíčka nebudú hotové.
8. Servírujeme ešte teplé, na každý kus pridáme 1čl masla, aby sa roztopilo.