Pšenično-ražné bagety s kváskom Lievito madre

Pšenično-ražné bagety s kváskom Lievito madre

Dosť dlho som sa odolával chuti upiecť doma klasické bagety, pretože sú pre mňa skôr pečivom, ktoré sa pečie vo veľkých profi peciach. Avšak v rámci online kurzu cez Zoom, v ktorom momentálne učím skupinu z Anglicka, som musel pripraviť domácu verziu kváskových bagiet a môžem povedať, že vyšli fantasticky nielen mne, ale aj všetkým mojim žiakom, z čoho sa veľmi teším.

Potrebujeme: 
(na 5 bagiet po cca 270 g, dĺžka je cca 30 cm)
300 g vykysnutého kvásku Lievito madre
560 g pšeničnej hladkej alebo chlebovej múky
60 g celozrnnej ražnej múky (môžete ju nahradiť aj celozrnnou pšeničnou)
450 g vody
15 g soli

Postup:
– V miske kuchynského robota zmiešame vodu, kvások a múku a cesto miesime dohladka, asi 7 minút. Misu prikryjeme fóliou a cesto necháme odpočívať 45 minút.

– Do cesta pridáme soľ a miesime ešte 7 minút. Preložíme ho do plastovej nádoby vymastenej olejom, zakryjeme fóliou a necháme stáť pri izbovej teplote 2 – 2,5 hodiny, počas ktorých cesto dvakrát preložíme. Cesto by malo vizuálne mierne narásť a mali by sa objaviť bublinky.

– Cesto opatrne, aby sa netrhalo, prenesieme na stôl s múkou a stierkou alebo nožom rozdelíme na 5 častí. Každú časť vyvaľkáme ako loptu, vytlačíme bubliny, budúce bagety zakryjeme fóliou a necháme odpočinúť 15 minút, aby sa uvoľnil lepok.

– Plech na pečenie prikryjeme hrubou pomúčenou kuchynskou utierkou. Kus cesta posypeme múkou, jemne natiahneme do okrúhleho tvaru, dostatočným tlakom ho zrolujeme a vyvaľkáme na požadovanú dĺžku. Ak je to potrebné, spojíme spoje. Nadvihneme utierku tak, aby sa z jednej strany vytvoril malý valec, na utierku položíme bagetu spojom nahor a s z druhej strany bagety urobíme rovnaký valec. Opakujeme so zvyšným cestom.Plech prikryjeme alobalom a bagety pošleme na 10-12 hodín do chladničky.

– Rúru s pizza kameňom predhrejeme na 250 °C. Ak nemáte pizza kameň, stačí obyčajný plech, ale s kameňom budú bagety krajšie. Veľkú dosku na krájanie vystelieme papierom na pečenie. Bagety v dostatočnej vzájomnej vzdialenosti (tak, aby sa na seba nelepili, keď pri pečení narastú) preložíme na dosku. Potom na bagety žiletkou nanesieme rezy. Rýchlym pohybom prehodíme bagety spolu s papierom na pizza kameň a na plech v spodnej časti rúry nalejeme hrnček vriacej vody. Bagety pečieme 10 minút pri 250 °C, potom teplotu znížime na 210 °C a pečieme ďalších 20 minút – kým nie je kôrka zlatohnedá. Upečené bagety necháme vychladnúť na mriežke.

Pár poznámok k receptu.
Na čo treba dávať pozor pri tvarovaní:
– ak je to potrebné, utierku posypte väčším množstvom múky, aby sa bagety nelepili.
– vytvarované bagety posypte trochou múky, aby sa neprilepili k fólii.
– valce medzi bagetami musia byť dostatočne vysoké, aby sa bagety na seba nelepili, keď nakysnú a narastú.
– poslednú bagetu môžeme niečím podložiť, napríklad nožom, aby sa neroztiekla.
– bagety môžu kysnuť aj pri izbovej teplote, ale vtedy bude cesto mäkšie a nebude sa tak dobre narezávať. Preto, ak nechcete čakať na chladničkové kysnutie, odporúčam dať bagety aspoň na hodinu do chladničky, aby cesto stvrdlo.

A rád sa pochválim bagetami mojich žiakov. Sú šikovní, taká krása hneď na prvý pokus.

Inak, moje prezenčné kurzy sú plánované na február. Sledujte ma na instagrame @my.ko.la, aby ste nezmeškali termíny.

Držím palce všetkým kváskovačom,
Mykola



2 thoughts on “Pšenično-ražné bagety s kváskom Lievito madre”

  • Výborné tieto bagetky, chrumkavé. Chutia v podstate ako chlebík z kvásku. Nevyšli mi také veľké kusy ako na obrázku, ale chutili. Ďakujem za recept, určite zaradím do pravvidelného pečenia. Len musím navýšiť výrobu LM, mala som ho málo na celú dávku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *