Univerzálne sladké cesto s kváskom Lievito madre

Univerzálne sladké cesto s kváskom Lievito madre

Z receptov na tejto stránke určite môžete ľahko posúdiť, že som skôr viac na chlieb ako na sladké a bude to pravda. Ale aby som aspoň trošku vyrovnal tento pomer, pridávam recept na univerzálne sladké cesto, z ktorého robím záviny, pletence, drdoly a podobné pečivo.
Ukážem vám to na príklade orechových pletencov s kakaom.

Ingrediencie
(na 4 pletence; ak chcete upiecť polovičnú dávku, aj tak použite 1 vajce, ale iba cca 90 ml mlieka)
200 g vykvaseného kvásku Lievito madre na vrchole
455 g hladkej múky (môže byť aj T650 alebo Aida)
90 g cukru
115 g masla izbovej teploty
200 ml mlieka
1 vajce

Na plnku
80 g masla izbovej teploty
160 g hotovej zmesi z mletých orechov s cukrom
štipka škorice

+ vajíčko na potretie a orechy na ozdobenie
Na sirup
40 g cukru
40 ml vody

Postup

1. V mise kuchynského robota zmiešame všetky ingrediencie okrem masla, vymiesime tuhšie hladké cesto, ktoré prikryjeme a necháme stáť polhodinu. Následne do cesta postupne zamiešame maslo, miesime na 2. rýchlosti, kým sa maslo úplne vmieša a cesto bude hladké a lesklé. Trvá to cca 10 minút.

2. Z cesta vytvarujeme guľu a necháme ho v miske kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem, teda približne 6 hodín.

3. Plnku pripravíme jednoduchým zmiešaním všetkých ingrediencií.

4. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej ploche do tvaru obdĺžnika. Potrieme plnkou a z dlhšej strany zvinieme ako závin.

5. Závin rozdelíme na 4 rovnaké časti a prenesieme na plech s papierom na pečenie. Ak máte čas, plech môžete prikryť a umiestniť na 20 minút do chladu, cesto sa bude lepšie narezávať.

6. Nožnicami urobíme na pletencoch rezy: držíme nožnice pod uhlom 45 stupňov, rezy robíme v rovnakých rozostupoch a do 3/4 hrúbky cesta. Vzniknuté “lístky” poprekladáme a trošku poťaháme: jeden otočíme doľava, druhý doprava atđ.

7. Pletence prikryjeme a necháme podkysnúť, mali by viditeľne vyrásť, cesto bude veľmi mäkké na dotyk. Trvá to cca 5-6 hodín, záleží na teplote v miestnosti.

8. Nakysnuté pletence potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme orechmi a pečieme 15-17 minút na 210 °C s parou.

9. Sirup sa pripravuje nasledovne: vodu s cukrom necháme zovrieť, uistíme sa, že sa cukor rozpustil a sirup necháme vychladnúť.

10. Upečené pletence hneď potrieme sirupom a necháme vychladnúť na mriežke. A samozrejme, plnka môže byť ľubovoľná: aj mak, aj nutella, aj lekvár.

Držím palce všetkým kváskovačom,
Mykola



12 thoughts on “Univerzálne sladké cesto s kváskom Lievito madre”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *