Univerzálne sladké cesto s kváskom Lievito madre
Z receptov na tejto stránke určite môžete ľahko posúdiť, že som skôr viac na chlieb ako na sladké a bude to pravda. Ale aby som aspoň trošku vyrovnal tento pomer, pridávam recept na univerzálne sladké cesto, z ktorého robím záviny, pletence, drdoly a podobné pečivo.
Ukážem vám to na príklade orechových pletencov s kakaom.
Ingrediencie
(na 4 pletence; ak chcete upiecť polovičnú dávku, aj tak použite 1 vajce, ale iba cca 90 ml mlieka)
200 g vykvaseného kvásku Lievito madre na vrchole
455 g hladkej múky (môže byť aj T650 alebo Aida)
90 g cukru
115 g masla izbovej teploty
200 ml mlieka
1 vajce
Na plnku
80 g masla izbovej teploty
160 g hotovej zmesi z mletých orechov s cukrom
štipka škorice
+ vajíčko na potretie a orechy na ozdobenie
Na sirup
40 g cukru
40 ml vody
Postup
1. V mise kuchynského robota zmiešame všetky ingrediencie okrem masla, vymiesime tuhšie hladké cesto, ktoré prikryjeme a necháme stáť polhodinu. Následne do cesta postupne zamiešame maslo, miesime na 2. rýchlosti, kým sa maslo úplne vmieša a cesto bude hladké a lesklé. Trvá to cca 10 minút.
2. Z cesta vytvarujeme guľu a necháme ho v miske kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem, teda približne 6 hodín.
3. Plnku pripravíme jednoduchým zmiešaním všetkých ingrediencií.
4. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej ploche do tvaru obdĺžnika. Potrieme plnkou a z dlhšej strany zvinieme ako závin.
5. Závin rozdelíme na 4 rovnaké časti a prenesieme na plech s papierom na pečenie. Ak máte čas, plech môžete prikryť a umiestniť na 20 minút do chladu, cesto sa bude lepšie narezávať.
6. Nožnicami urobíme na pletencoch rezy: držíme nožnice pod uhlom 45 stupňov, rezy robíme v rovnakých rozostupoch a do 3/4 hrúbky cesta. Vzniknuté “lístky” poprekladáme a trošku poťaháme: jeden otočíme doľava, druhý doprava atđ.
7. Pletence prikryjeme a necháme podkysnúť, mali by viditeľne vyrásť, cesto bude veľmi mäkké na dotyk. Trvá to cca 5-6 hodín, záleží na teplote v miestnosti.
8. Nakysnuté pletence potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme orechmi a pečieme 15-17 minút na 210 °C s parou.
9. Sirup sa pripravuje nasledovne: vodu s cukrom necháme zovrieť, uistíme sa, že sa cukor rozpustil a sirup necháme vychladnúť.
10. Upečené pletence hneď potrieme sirupom a necháme vychladnúť na mriežke. A samozrejme, plnka môže byť ľubovoľná: aj mak, aj nutella, aj lekvár.
Držím palce všetkým kváskovačom,
Mykola
Dobry vecer. Vedeli by ste mi prosim vás odporučiť nejaké video s presným postupom tvarovania a nastrihavania pletenca? ? Vopred ďakujem ?
dobry, tu na konci https://www.youtube.com/watch?v=-t4wAAbxDQ0
Také jsem si nevěděla rady s motáním. Užasné, video moc pomohlo, děkuji za skvělé recepty 🙂
tak som rad a tiez dakujem
Dobrý deň, mám v pláne z tohto cesta robiť škoricove osie hniezda (samotné cesto už kysne). Pecenie s parou znamená s nádobou s vriacou vodou v rure(ako keď sa chlieb pečie prvých 10min so záparou?) celý čas? Ak vyrobím osie hniezda a tie dám kysnúť (menšie kúsky ako 1 pletenec), nebude to podstatne rýchlejšie kysnúť ako tých 6 hodín, ako máte uvedenú druhú časť kysnutia? Ďakujem.
dobry den, ano, prvych 10 minut ako chlieb. Mensie kusky cesta kysnu rychlejsie, takze je mozne, ze to budete mat hotove skor.
Dobry den, je mozne uskladnit vykvasene cesto po prvej dobe kvasenia (6h) do chladnicky a pouzit ho neskor na pecenie? Dakujem
dobry den, mozete, len potom treba odsledovat, aby aj tak narastlo 2krat. cize po vybrati z chladu ho nechajte este dobehnut, ak bude treba.
Lepšie cesto sme ešte nejedli. Ďakujeme krásne. Čistá pavučinka ?
jeee, dakujem krasne, tesim sa
Vyborny recept. S cestom sa velmi prijemne pracuje, vysledok zaruceny. Naplnili sme makom aj cokoladou – jedna basen.
Mozem z cesta urobit aj dva rovnako velke zviny? Ako potom piect ? Stupne rovnako iba nechat dlhsie ? Ci treba aj znizit ?Vopred – dakujem za typ:)