Mexické mušle s kváskom Lievito madre

Mexické mušle s kváskom  Lievito madre

Conchas a.k.a. mušle som už dávno obdivoval na cukrárskych instagramoch, ale vždy som si myslel, že to sú nejaké cookies, nie koláč z kysnutého cesta. Potom som si prečítal recept a zistil som, že je to taký hybrid: mini brioška obalená do krusty z lineckého cesta. Toto sa nedá nevyskúšať v kváskovej verzii.
Ingrediencie
na 9ks na cesto
175 g polohrubá pšeničná múka (môžete použiť aj hladkú)
100 g vykysnutého kvásku Lievito madre
50 g cukru
50 g mlieka
35 g masla
1 žĺtok
Štipka soli

na krustu
70 g masla
70 g hladkej múky
70 g práškového cukru (môže byť zmes práškového a vanilkového).
Ak ich budete chcieť mať farebné, do časti cesta bude treba zmiešať polievkovú lyžicu kakaa. Ružové som mal vďaka prášku z pitahaye (zľava 15% na nákup s kódom MYKOLA15).

Postup.
1. V mise kuchynského robota zmiešame ingrediencie na cesto a na 2. rýchlosti vymiesime hladké nelepkavé tuhšie cesto. Môjmu robotu to trvalo asi 10 minút, na začiatku som spojil všetky ingrediencie rukou. Ak cesto bude veľmi tuhé, pridajte pár lyžíc mlieka.

2. Z cesta vytvarujeme guľu a necháme nakysnúť v prikrytej mise, trvá to cca 8 hodín.

3. Kým cesto kysne, pripravíme krustu. Maslo a cukor vyšľaháme spolu, potom pridáme múku a ručne všetko spojíme. Cesto obalíme do igelitu a dáme na hodinu do chladničky.

4. Vykysnuté cesto opatrne rozdelíme na 9 ks (cca 53 g), z ktorých vyvaľkáme gule a poukladáme na plech, vystlaný papierom na pečenie. Neukladáme ich blízko k sebe, pretože veľmi narastú – bol som prekvapený ako veľmi.

5. Cesto na krustu vyvaľkáme na pomúčnenom stole na hrúbku pár cm a vykrojime krúžky cca 8 cm v priemere. Krúžky poukladáme na kysnuté cesto a jemne pritlačíme, aby obalili celú guľku.

6. Na povrchu cesta nožom alebo žiletkou vyrežeme vzorku ako na mušliach (alebo dáme priestor fantázii). Plech prikryjeme a mušle necháme kysnúť ešte 2-3 hodiny.

7. Vykysnuté koláčiky pečieme 17 minút na 180C. Po upečení necháme vychladnúť na mriežke.

K tomuto receptu mám len jednu otázku: prečo som ho nerobil nikdy predtým?



2 thoughts on “Mexické mušle s kváskom Lievito madre”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *