Špaldový chlieb s kváskom Lievito madre
V rámci búrania vlastných predsudkov o špalde a pre spokojnosť môjho výživového poradcu , ktorý mi odporučil jesť viac špaldového chleba, dnes som upiekol tento chlebík, ktorý som pomenoval “Špaldový obláčik”.
Recept
Ingrediencie
na rozkvas:
60 g vykysnutého kvásku Lievito madre (alebo ražného kvásku)
60 g hladkej špaldovej múky (mal som Pernerku)
60 g vody
Všetko zmiešať a nechať nakysnúť, trvá to 4-5 hodín.
na cesto: celý rozkvas a k tomu:
570 g hladkej špaldovej múky
310 g vody
30 g masla izbovej teploty (prípadne iného tuku)
25 g cukru (kľudne aj menej)
12 g soli
Postup
1. V mise kuchynského robota zmiešame rozkvas, múku a vodu. Na prvej rýchlosti za pár minút vymiesime tuhšie cesto, misu prikryjeme a cesto necháme stáť 30 minút.
2. Do cesta na 2. rýchlosti zamiešame najprv soľ a cukor a potom maslo, miesime kým sa maslo nezamieša, nie dlhšie.
3. Cesto necháme kysnúť v prikrytej mise cca 3 hodiny pri izbovej teplote, počas kysnutia cesto jedenkrát preložíme. Cesto je veľmi príjemné na dotyk.
4. Vykysnuté cesto preložíme na pomúčnený stôl, vytvarujeme do okrúhleho alebo podlhovastého tvaru a preložíme do ošatky. V ošatke chlieb kysne cca 2,5-3 hodiny pri izbovej teplote alebo cez noc v chladničke.
5. Vykysnutý chlieb pečieme s parou na kameni alebo vo forme pod pokrievkou 20 minút na 250С a dopekáme ešte 20 minút na 210C bez pokrývky. Upečený chlieb necháme vychladnúť na mriežke.
Poznámka: chuťovo tento chlebík je sladko-neutrálny.
P.S. Na tomto chlebe sa krásne cvičí rez “ucho”.
Držím palce všetkým kváskovačom,
Mykola
Dobrý deň prečo ste stiahli ten hokus pokus špaldový, akurať že ho idem spraiť a už tu nieje 🙁 🙂 dakujem
dobry den, chcem ho este parkrat upiect sam a odfotit ako vyzeralo cesto pocas kysnutia. Uz ho piekli a boli z toho placky, toto nemozem pripustit, moje recepty musia vyjst vsetkym 😉 takze dakujem za trpezlivost.
ja ho podla Vášho receptu pečiem už pravidelne pre malú vnučku, ktorá začína papať chlebík. S tým rozdielom, že nedávam cukor. Minimálne 10 som ich už upiekla a vždy sa mi podarili skvele. To maslo ho robí krásne vláčnym a mäkkým, ako stvorený pre detičky 🙂 Veľká vďaka za recept. Zuzana
Boze, taketo veci tak rad citam. Dakujem aj ja, velmi sa tesim.
Dobrý deň, môžem použiť aj celozrnnu spaldovu muku, bude sa správať rovnako? ďakujem vopred
dobry den, nebude. bude ovela rychlejsie kysnut, takze pozor aby neprekyslo, vtedy bude placka.
Dobry den, dnes som piekla chlebik podla tohto receptu a vysiel krasny bochnicek.
dobry den, velmi sa tesim 🙂
Tento chlebík je fantastický.
Dobry den, chcem sa spytat ci mozem ynechat cukor, resp. dat len minimum? Cesto tak isto sa bude spravat? Chcela by som skor slany chlieb ako sladky.
Dakujem
dobry den, mozete dat minimum 🙂