Špaldový chlieb s kváskom Lievito madre

Špaldový chlieb s kváskom Lievito madre

V rámci búrania vlastných predsudkov o špalde a pre spokojnosť môjho výživového poradcu , ktorý mi odporučil jesť viac špaldového chleba, dnes som upiekol tento chlebík, ktorý som pomenoval “Špaldový obláčik”.

Recept
Ingrediencie
na rozkvas:
60 g vykysnutého kvásku Lievito madre (alebo ražného kvásku)
60 g hladkej špaldovej múky (mal som Pernerku)
60 g vody
Všetko zmiešať a nechať nakysnúť, trvá to 4-5 hodín.

na cesto: celý rozkvas a k tomu:
570 g hladkej špaldovej múky
310 g vody
30 g masla izbovej teploty (prípadne iného tuku)
25 g cukru (kľudne aj menej)
12 g soli

Postup
1. V mise kuchynského robota zmiešame rozkvas, múku a vodu. Na prvej rýchlosti za pár minút vymiesime tuhšie cesto, misu prikryjeme a cesto necháme stáť 30 minút.

2. Do cesta na 2. rýchlosti zamiešame najprv soľ a cukor a potom maslo, miesime kým sa maslo nezamieša, nie dlhšie.

3. Cesto necháme kysnúť v prikrytej mise cca 3 hodiny pri izbovej teplote, počas kysnutia cesto jedenkrát preložíme. Cesto je veľmi príjemné na dotyk.

4. Vykysnuté cesto preložíme na pomúčnený stôl, vytvarujeme do okrúhleho alebo podlhovastého tvaru a preložíme do ošatky. V ošatke chlieb kysne cca 2,5-3 hodiny pri izbovej teplote alebo cez noc v chladničke.

5. Vykysnutý chlieb pečieme s parou na kameni alebo vo forme pod pokrievkou 20 minút na 250С a dopekáme ešte 20 minút na 210C bez pokrývky. Upečený chlieb necháme vychladnúť na mriežke.

Poznámka: chuťovo tento chlebík je sladko-neutrálny.

Super video návod na ručne miesený špaldový chlieb od Evy Svobodovej, ďakujem 🙂

P.S. Na tomto chlebe sa krásne cvičí rez “ucho”.

Držím palce všetkým kváskovačom,
Mykola



11 thoughts on “Špaldový chlieb s kváskom Lievito madre”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *