Ražno-pšeničné chlebíky s kváskom Lievito madre

Ražno-pšeničné chlebíky s kváskom Lievito madre

Ako som aj predpokladal, od začiatku februára som veľmi zamestnaný všetkými projektami okolo pečenia a na skúšanie nových veci nemám čas. Čo je na jednej strane príjemné, ale na druhej dosť mi to chýba. Takže pečenie týchto ražno-pšeničných chlebíkov som veľmi užil. Inšpiráciou poslúžili výtvory francúzskych pekárov, ktoré som prerobil na LM (ako inak).

Ingrediencie
100 g vykvaseného kvásku Lievito madre
350 g chlebovej ražnej múky
150 g hladkej alebo chlebovej pšeničnej múky
380 g voda
12 g soľ

Postup
1. V mise kuchynského robota zmiešame všetky ingrediencie, miesime cca 10 minút na 2. rýchlosti, kým sa kvások dobre rozmieša. Cesto je dosť lepivé.

2. Z cesta mokrými rukami vytvarujeme guľu, vrátime do misy, prikryjeme a necháme rásť približne 3-4 hodiny, na povrchu gule sa objavia malé dierky.

3. Podkysnuté cesto rozdelíme na 3 časti, na pomúčnenom stole z každej vytvarujeme malý bochník.

4. Bochníky poukladáme na plech s papierom na pečenie (ako na foto), cez sito posypeme ražnou múkou a žiletkou urobíme rezy z každej strany.

kysnutie ražno-pšeničného chleba

5. Chlebíky opatrne prikryjeme a necháme podkysnúť cca 3,5 hodiny, musia vizuálne narásť a tiež mať malé dierky na povrchu.

6. Pred pečením papier na pečenie vyrovnáme tak, aby bochníky boli ďalej od seba. Pečieme 30 minút s parou na začiatku na 225C.

Upečené chlebíky necháme vychladnúť na mriežke.



2 thoughts on “Ražno-pšeničné chlebíky s kváskom Lievito madre”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *