Ražno-pšeničné chlebíky s kváskom Lievito madre
Ako som aj predpokladal, od začiatku februára som veľmi zamestnaný všetkými projektami okolo pečenia a na skúšanie nových veci nemám čas. Čo je na jednej strane príjemné, ale na druhej dosť mi to chýba. Takže pečenie týchto ražno-pšeničných chlebíkov som veľmi užil. Inšpiráciou poslúžili výtvory francúzskych pekárov, ktoré som prerobil na LM (ako inak).
Ingrediencie
100 g vykvaseného kvásku Lievito madre
350 g chlebovej ražnej múky
150 g hladkej alebo chlebovej pšeničnej múky
380 g voda
12 g soľ
Postup
1. V mise kuchynského robota zmiešame všetky ingrediencie, miesime cca 10 minút na 2. rýchlosti, kým sa kvások dobre rozmieša. Cesto je dosť lepivé.
2. Z cesta mokrými rukami vytvarujeme guľu, vrátime do misy, prikryjeme a necháme rásť približne 3-4 hodiny, na povrchu gule sa objavia malé dierky.
3. Podkysnuté cesto rozdelíme na 3 časti, na pomúčnenom stole z každej vytvarujeme malý bochník.
4. Bochníky poukladáme na plech s papierom na pečenie (ako na foto), cez sito posypeme ražnou múkou a žiletkou urobíme rezy z každej strany.
5. Chlebíky opatrne prikryjeme a necháme podkysnúť cca 3,5 hodiny, musia vizuálne narásť a tiež mať malé dierky na povrchu.
6. Pred pečením papier na pečenie vyrovnáme tak, aby bochníky boli ďalej od seba. Pečieme 30 minút s parou na začiatku na 225C.
Upečené chlebíky necháme vychladnúť na mriežke.
Dobrý deň!
Dá sa pri tomto chlebíku tiež využiť chladničkové kysnutie? Ak áno, aký by bol postup? Ďakujem krásne!
dobry den, neodporucal by som, chleby s vacsim obsahom raznej muky preferuju kysnutie v teple