23. marca 2018 som upiekol svoj prvý kváskový chlieb a už po ochutnaní prvého kúska som vedel, že chcem sa venovať pečeniu s kváskom. Našťastie som bol na to dobre pripravený, od roku 2008 som pracoval ako PR špecialista a food fotograf, pričom som sa stihol podieľať aj na tvorbe niekoľkých kníh o varení.
Celý rok 2018 som teda skúšal základné recepty a zásoboval som chlebom kamarátov. K veľkej zmene došlo v roku 2019, keď som doviezol kvások Lievito madre z Bologne a moje pekárske experimenty nadobudli úplne inú úroveň.
Prečítal som množstvo odbornej literatúry a po návšteve pekární v Paríži som pochopil, že je na čase urobiť veľkú zmenu. Tak som sa dostal k práci šéf pekára v pekárni Fach Bratislava.
Dokázali sme veľa skvelých vecí: pekáreň sa stala prvou 100% kváskovou na Slovensku, ponúkli sme hosťom chlieb z Lievito madre, kváskové croissanty a brioche, šišky, rožky a vianočky z Lievito madre a množstvo iných kváskových dobrôt.
Ďalšou kapitolou boli Zoom kurzy kváskového pečenia v spolupráci s anglickými kolegami: za pol roka sme naučili piecť 6 skupín žiakov z Anglicka, Írska, Nemecka, Slovenska, Lotyšska, Ruska a Ukrajiny.
Koncom mája 2021 som úspešne zložil skúšky v Slovenskej živnostenskej komore a dostal som osvedčenie o kvalifikácii “majster pekár”.
V decembri 2021 spolu s spoločníkmi bola otvorená pekáreň The Midnight Bakery. v Bratislave na Blumentáslkej, 19.
V decembri 2022 bola otvorená ešte jedná prevádzka, v Záhorskej Bystrici, Pri Vápenickom potoku 63 (novostavba oproti Bille).
Dúfam, že pomocou tejto stránky sa naučíte upiecť dokonalý kváskový chlieb.
Veľmi rád sa delím o svoje skúsenosti, a preto ponúkam gastro podnikom, pekárňam a nadšencom kváskového pečenia nasledovné služby:
– poradenstvo pre pekárne ohľadom práce s kváskom (Lievito madre, pšeničný, ražný),
– poradenstvo pri pretváraní sortimentu z droždia na kvások,
– vypracovanie nového sortimentu, receptov a technologických postupov,
– školenia (kváskový chlieb, bagety, rožky, sladké, atď) pre gastro prevádzky, firmy a súkromných záujemcov.
Moje knihy varenia
– Taliansko na tanieri
– Francúzsko na tanieri
Podgast by Čoje: pekár Mykola Nevrev: kváskový chlieb ti pomôže schudnúť, ale je v tom háčik
V Teleráne na Markíze spolu s Petronelou Burianovou
Rozhovor pre TVnoviny: Odborníci na kváskovanie rozdali pár cenných rád a podelili sa aj o recepty
Koláče pripravené na grile: Odhaľte čaro rýchleho letného kváskovania
Rozhovor pre StartItUp: Food bloger z Ukrajiny si v Bratislave otvoril novú remeselnú pekáreň. Jeho pečivo je famózne, vďaka špeciálnemu druhu kvásku.
Rozhovor pre Refresher.sk: Mykola Nevrev: Na pohovor do Fachu som priniesol svoj chlieb namiesto životopisu
Rozhovor pre Forbes: V Bratislave pečie ukrajinský chlieb a iné dobroty: Prvý kvások prepašoval z Talianska
Rozhovor pre DennikN: Pekár Mykola Nevrev: Každý chlieb si zaslúži úctu, aj ten zo supermarketu
Rozhovor pre TA3: Ako sa z fotografa z Odesy stal pekár v Bratislave
Rozhovor pre Radio Regina: Hosť Panorámy Mykola Nevrev
Relácia Peniaze: Bratislavská remeselná pekáreň, ktorá piekla chleby aj na samit G7
Rozhovor pre GastroAcademy.sk: Rozhovory s gastro odborníkmi: Mykola Nevrev, lektor kurzu Pekár / Pekárka
Mykola Nevrev
mykola@lievitomadre.sk