Nová slovenská pšenica, diel 1

Plním si moje pekárske sny: vždy sa mi páči, keď mám možnosť piecť z múky, o ktorej poznám všetko – z akej presne odrody pšenice sa vyrobila a kto ju pestoval. A samozrejme, je najlepšie, keď bola vypestovaná na Slovensku.
Toto mi, žiaľ, často chýba – napríklad viem, že náš partnerský mlyn z Talianska @molinopaolomariani vypestoval odrodu pšenice, ktorú používa na múku, z ktorej v @bloombakery.sk pečieme croissanty. Alebo keď prídem na návštevu k @olgaandthedough & @korn.labor do Berlína a vidím rôzne odrody raže, pričom Olga mi povie, ako každý druh chutí a z akého družstva pochádza.
Dnešok som strávil v poliach Výskumného ústavu rastlinnej výroby pri Piešťanoch, na ktorých sa pestujú nové pre Slovensko odrody obilia: farebné pšenice (červená a modrá) a tritordeum, kríženec tvrdej pšenice a divokého jačmeňa, ktorý rastie v Čile a Argentíne. Všetko v bio kvalite.
Nové odrody sú lepšie pripravené na meniace sa klimatické podmienky a majú väčší obsah zdraviu prospešných látok. Splnený sen spočíva v tom, že ako partner projektu budem mať možnosť vyskúšať pekárenskú kvalitu múky z nových odrôd a ponúknuť chlieb z tejto múky našim zákazníkom – konečne sa to deje aj u nás.
Debaty s tímom, ktorý sa zaoberá týmto projektom, boli veľmi zaujímavé – nevedel som, že na tvorbu nových odrôd treba viac ako 10 rokov, kým prejdú všetky skúšky, pokusy a legislatívne konania. Vyžaduje to veľkú oddanosť profesii a trpezlivosť – vydržať 15 rokov, kým sa vytvorí niečo nové?!
Chlieb z pšenice novej odrody Cherry a z tritordeumu upečieme pre vás už na jeseň. Neviem sa dočkať!
