Nová slovenská pšenica, diel 2

Nová slovenská pšenica, diel 2

Prvýkrát v živote som mal možnosť vidieť celú reťaz „pestovateľ – mlynár – pekár“. A poviem vám, je to naozaj silný zážitok.

Pestovateľ: jednodruhová slovenská pšenica, odroda Red Cherry, na ktorej vývoji pracoval Výskumný ústav rastlinnej výroby v Piešťanoch viac než 10 rokov. Ďakujem tímu pod vedením Ing. Soni Gavurníkovej za príležitosť vyskúšať tento unikát. Red Cherry, ako vidno aj vo videu, má typický červený obal zrna (čo znamená vyšší obsah polyfenolov) a veľmi výraznú chuť, o ktorej sme sa mali možnosť presvedčiť ako prví.

Mlynár: Peter Goceliak, @muka_kamenny_mlyn , ktorý nám na kamennom mlyne v Bratislave zomlel 150 kg Red Cherry tak, aby sa čo najviac zachovali zdraviu prospešné látky.

Pekár: my 🙂 @bloombakery.sk . Na túto úrodu sme čakali dva roky a minulý týždeň sme dostali 150 kg a áno, to je celá tohtoročná úroda. V bio kvalite. Z nej sme upiekli kváskový chlieb z Red Cherry a ako vidíte, dopadol výborne.

Tento týždeň bude aj v predaji, podrobnosti nájdete na stránke Bloom.

Pre mňa osobne je toto splnený pekársky sen: používať lokálne slovenské jednodruhové celozrnné múky, mleté na kameni a v bio kvalite. Teším sa, že sa to konečne podarilo. 🧡



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *