Čokoládový chlieb s kváskom lievito madre, orieškami a brusnicami

Čokoládový chlieb s kváskom lievito madre, orieškami a brusnicami

Keďže sa hovorí, že lievito madre je predovšetkým kvások na sladké pečenie, pridávam tento recept, ktorý som pôvodne našiel v starej americkej knihe. Originál je pre ražný kvások, ale je som urobil to, čo v poslednej dobe robím veľmi často: prepísal som ho na lievito madre a fungovalo to 🙂

Rozkvas:

200g kvásku (Lievito madre)

200g vody

200g hladkej múky

-> Cesto miesime cca 15 min v robote na 2. rýchlosti, až kým nebude hladké, a následne ho necháme vykysnúť 4-5 hodín zakryté pri izbovej teplote (ak dlhšie, tak radšej v chladničke, aby neprekyslo).

Do rozkvasu pridáme nasledovné ingrediencie a vymiesime cesto:

100g múky

100g vody

3 kopcovité PL holandského kakaa

do 50g cukru (podľa chuti, môže byť aj bez, ak nechcete chlieb sladký ako vianočka)

štipka soli

100g nalámanej horkej čokolády (čokoládu odporúčam nechať vychladnúť v chladničke pred tým, ako ju dáme do cesta)

100g vymočených brusníc a nasekaných kešu orechov (Sú dokonalé, ale dajú sa nahradiť lieskovcami alebo aj vlašskými. Orechy tiež treba aspoň na hodinu namočiť do vody.)

-> Cesto ešte tak 15 minút miesime na 2. rýchlosti, následne ho preložíme do dobre vymúčenej ošátky a necháme 4-5 hodín vykysnúť (alebo cez noc na chladnom mieste; cesto by malo minimálne zdvojnásobiť objem). Ak máte viac času a chcete extra nadýchaný chlieb, cesto nechajte najprv v miske kysnúť 2 hodiny, počas ktorých ho 3-4x ponaťahujete a poprekladáte. Až po poslednom prekladaní z cesta sformujeme na pomúčenej pracovnej ploche bochník potrebného tvaru, premiestnime do ošátky a necháme ešte pár hodín zdvojnásobiť objem.

Rúru predhrejeme na 250°C.

Chlieb vyklopíme na papier na pečenie, navrch žiletkou pridáme pár hlbokých zárezov. Potom chlieb rýchlo vložíme do rúry na horúci plech. Na plech, umiestnený naspodku rúry, vylejeme asi pol hrnčeka horúcej vody, aby vznikla para, vďaka ktorej sa upečie chrumkavá kôrka. Všetky tieto úkony robíme maximálne rýchlo. Chlieb pečieme 15 minút na 250°C, potom chlieb otočíme, teplotu znížime na 200°C a dopekáme ešte 25 minút. Upečený chlebík necháme úplne vychladnúť na mriežke a až potom ho rozkrojíme.

Dobrú chuť 😉




5 thoughts on “Čokoládový chlieb s kváskom lievito madre, orieškami a brusnicami”

  • Môžem sa opýtať chcem piecť ten čokoládový chlebík tá čokoláda mi nie je jasná ….na malé kocky nalamat čoko a tak do cesta alebo roztopenú čoko..ďakujem …skvelé recepty

    • dobry den,
      dakujem 🙂
      nie som si isty, ci rozumiem otazke, pretoze v recepte nepisem o roztopenej coko. Do cesta davame bud kusky cokolady alebo coko drops (obcas su v lidli alebo v kauflande).
      drzim palce.
      M

  • Ahoj ?, tak práve som tento chlebík dojedla a musim povedať, ze je skvelý! Super recept, zrozumiteľne a jednoducho napísaný.
    Ďakujem veľmi pekne ?

  • Dobry vecer. Chcela by som sa opytat na brusnice a kesu, ci je to spolu 100g, alebo 100 brusnice + 100 kesu? Dakujem ?
    D.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *