Vermontský chlieb s kváskom Lievito madre

Vermontský chlieb s kváskom Lievito madre

Myslím, že recept na vermontský chlieb je správnou voľbou pre úplne prvý recept na tejto stránke. Je veľmi jednoduchý, vždy sa podarí a chlieb je veľmi mäkký a chutný.

Ingrediencie

200g kvásku Lievito Madre (ktorý minimálne 5 hodín stál pri izbovej teplote, po tom, čo bol zarobený)
100g polohrubej múky
175g pšeničnej alebo špaldovej hladkej múky
100g celozrnnej pšeničnej alebo špaldovej múky
260ml vody izbovej teploty
10g soli

Postup

  1. Do misy kuchynského robota pridáme vodu, do ktorej natrháme kvások na malé kúsky. Kvások chvíľku premiešame lyžicou a potom pridáme všetku múku.
  2. Z ingrediencií vymiesime cesto (12 minút na 2. rýchlosti kuchynského robota alebo asi 20 minút ručne, až kým sa cesto prestane lepiť na ruky).
  3. Misku s cestom zakryjeme kuchynskou utierkou a necháme cesto 40 minút odpočinúť.
  4. Po 40 minútach do cesta pridáme soľ a cesto miesime na 2. rýchlosti ešte 12 minút.
  5. Teraz cesto necháme odstáť 2 hodiny, počas ktorých ho trikrát preložíme.
  6. Cesto vyberieme z misky na dobre pomúčnenú plochu a mokrými rukami vytvarujeme bochník, ktorý nasledovne preložíme do dobre pomúčnenej ošátky.
  7. Ošátku zakryjeme kuchynskou utierkou a cesto necháme cca 3 hodiny kysnúť, až kým nezdvojnásobí svoj objem. Alternatívne riešenie: po 40 minútach kysnutia v ošátke dáme cesto na noc do chladničky.
  8. Chlieb pečieme v rúre rozohriatej na 250°C.
  9. Chlieb vyklopíme na papier na pečenie, navrch žiletkou pridáme pár hlbokých zárezov. Potom chlieb rýchlo vložíme do rúry na horúci plech (ideálne je, ak máte pizza kameň alebo špeciálnu formu na pečenie chleba s pokrývkou). Na plech, umiestnený naspodku rúry, vylejeme asi pol hrnčeka horúcej vody, aby vznikla para. Všetky tieto úkony robíme maximálne rýchlo.
  10. Chlieb pečieme 15 minút na 250°C, potom chlieb otočíme, teplotu znížime na 200°C a dopekáme ešte 25 minút.
  11. Upečený chlebík necháme úplne vychladnúť na mriežke a až potom ho rozkrojíme.



26 thoughts on “Vermontský chlieb s kváskom Lievito madre”

  • Mám otázočky. V pohári mám dnes prikrmený lm kvások 250 g. Kedy ho môžem použiť na pečenie chleba? Keď z neho odoberiem 200 g tie mám nechať na linke 5 hod. oddychovať zarobený. Prosím, ako zarobený ( som v tomto laik, preto tie,,, hlupe otázky,,,). A čo s tým zostávajúcim kváskom? Prikrmiť, alebo ako?

    • dobry den
      prikrmeny LM mozete pouzit po tom, co 3nasobni objem, malo by to byt po cca 5-6 hodinoch ak je LM v dobrej kondicke.
      ak mate 250g, mozete cele 250g nechat vykvasyt, odobrat 200g, ktore date do cesta a zo zvyznych 50g zarobite LM na dalsie pecenie.

    • Mám úplne rovnaku otázku ako Marta. 200g ktorý stál od zarobenia na linke 5 hodín? Keďže cca za 5 hodín sa zdvihne od okamihu ozdravenia kvásku…? LM mám krátko ale začínam milovať tu jeho štruktúru po nakrmeni.. tú úžasnú premenu a vôňu..len stále mám množstvo otázok na ktoré nikdy neviem nájsť odpoveď

      • dobry den,
        ano, cca 5 hodin od toho, ako ste nakrmili kvasok. ale moze to byt aj rychlejsie, zalezi od toho, aka je teplota, atd. LM by malo vyrazne narast, vtedy je pripravene na pecenie. drzim palce.

  • Dobry den chcem sa spytat na akom programe peciete ci horny spodny ohrev bez ventilatora alebo s ventilatorom. Dakujem

  • Dobrý deň, čo myslíže prosím pod “…potom chlieb otočíme” ( pri pečení). Otočíme ktorým smerom? to čo bolo vzadu dáme dopredu? alebo vrch dáme na spodok? Ďakujem!

  • Dobry den tento recept je super a chlebik je uzasny vzdy sa podari:) ale chcem sa spytat ci by sa z neho nedala urobit verzia kde by islo viacej tmavej muky bud raznej alebo celozrnnej. Dakujem

  • Ahoj,

    mam par otazociek,nakolko s LM iba zacinam. Idem piect prvy raz s LM kvaskom tento chlebik.
    Moja otazka:
    1. ked nakrmim LM,odoberiem a potom ho dokrmim? Ak ano, a nejdem piect,mam ho nechat vonku,ci moze ist do chladnicky do dalsieho pecenia?
    2. Ako najdlhsie (cca) mozem nechat chlebik v chladnicke?
    3. Mam mixer, kt.ma 1700 W, je potrebne tych 12 min skratit?

    Dakujem velmi pekne za Vasu odpoved 🙂

    Tinka

    • ahoj, mal by som uz napicat clanok “otazky a odpovede o LM”. mozes mi dat follow na insta, tam som uz parkrat robil >> @my.ko.la
      1. ked nakrmim LM,odoberiem a potom ho dokrmim? > ano, tak.
      Ak ano, a nejdem piect,mam ho nechat vonku,ci moze ist do chladnicky do dalsieho pecenia? >> nechas vonku hodinu pri izbovej teplote, potom das do chladu. V chlade moze byt do 5 dni, ale cim dlhsie je bez krmenia, tym potom bude slabsi.
      2. Chebik alebo kvasok? Ak chlebik, tak v pripade tohto receptu nechaval by som viac ako 12 hodin, je tam vela kvasku v ceste a moze prekysnut.
      3. Kludne, ak vidis, ze cesto je vymesene, je hladke a nelepi sa.
      Drzim palce.
      M

  • Dnes som ho upiekla ale kôrka je úžasná chrumkavPp
    Neviete mi poradiť prečo je striedka tak menej nadychana
    Akoby je taká gumená?

  • Dobry den. Tento chlebik je nas najoblubenejsi 🙂 je vyborny, jednoduchy a vzdy sa mi podaril. Az na posledne dva pokusy 🙁 vzdy po 40min prestavke v miesni, cesto akoby zredlo a struktura bola uplne ina. Viete mi, prosim, poradit cim to moze byt? Mam zly kvasok alebo to bude mukou alebo teplom? Peciem pomerne kratko, tak nemam vo vela veciach jasno.
    Dakujem.

    • dobry den, tesim sa, ze mate tento recept radi. Myslim si, ze bude to teplom (cesto prekyslo) alebo moze byt aj mukou (rozne znacky muky “spotrebuju” rozne mnozstvo vody). ale ak ste muku nemenili, je to skor prekysnutim. drzim palce.

    • Tiez sa mi to prave stalo, robim tento recept prvy krat a po fermentolyze bolo cesto velmi riedke a roztecene,, davam ho na kysnutie do chladnicky, lebo z tohto akosi nic nevytvarujem do osatky. 🙂

        • Dobry den, pouzila som spaldovu hladku a psenicnu celozrnnu. Vysla mi z toho uplna placka, niekde som urobila chybu, alebo len naozaj nebola dobra muka, nerobim z toho vsak ziadnu dramu a vyskusam nabuduce len psenicne muky. 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *