Vermontský chlieb s kváskom Lievito madre

Vermontský chlieb s kváskom Lievito madre

Myslím, že recept na vermontský chlieb je správnou voľbou pre úplne prvý recept na tejto stránke. Je veľmi jednoduchý, vždy sa podarí a chlieb je veľmi mäkký a chutný.

Ingrediencie

200g kvásku Lievito Madre (ktorý minimálne 5 hodín stál pri izbovej teplote, po tom, čo bol zarobený)
100g polohrubej múky
175g pšeničnej alebo špaldovej hladkej múky
100g celozrnnej pšeničnej alebo špaldovej múky
260ml vody izbovej teploty
10g soli

Postup

  1. Do misy kuchynského robota pridáme vodu, do ktorej natrháme kvások na malé kúsky. Kvások chvíľku premiešame lyžicou a potom pridáme všetku múku.
  2. Z ingrediencií vymiesime cesto (12 minút na 2. rýchlosti kuchynského robota alebo asi 20 minút ručne, až kým sa cesto prestane lepiť na ruky).
  3. Misku s cestom zakryjeme kuchynskou utierkou a necháme cesto 40 minút odpočinúť.
  4. Po 40 minútach do cesta pridáme soľ a cesto miesime na 2. rýchlosti ešte 12 minút.
  5. Teraz cesto necháme odstáť 2 hodiny, počas ktorých ho trikrát preložíme.
  6. Cesto vyberieme z misky na dobre pomúčnenú plochu a mokrými rukami vytvarujeme bochník, ktorý nasledovne preložíme do dobre pomúčnenej ošátky.
  7. Ošátku zakryjeme kuchynskou utierkou a cesto necháme cca 3 hodiny kysnúť, až kým nezdvojnásobí svoj objem. Alternatívne riešenie: po 40 minútach kysnutia v ošátke dáme cesto na noc do chladničky.
  8. Chlieb pečieme v rúre rozohriatej na 250°C.
  9. Chlieb vyklopíme na papier na pečenie, navrch žiletkou pridáme pár hlbokých zárezov. Potom chlieb rýchlo vložíme do rúry na horúci plech (ideálne je, ak máte pizza kameň alebo špeciálnu formu na pečenie chleba s pokrývkou). Na plech, umiestnený naspodku rúry, vylejeme asi pol hrnčeka horúcej vody, aby vznikla para. Všetky tieto úkony robíme maximálne rýchlo.
  10. Chlieb pečieme 15 minút na 250°C, potom chlieb otočíme, teplotu znížime na 200°C a dopekáme ešte 25 minút.
  11. Upečený chlebík necháme úplne vychladnúť na mriežke a až potom ho rozkrojíme.



57 thoughts on “Vermontský chlieb s kváskom Lievito madre”

  • Mám otázočky. V pohári mám dnes prikrmený lm kvások 250 g. Kedy ho môžem použiť na pečenie chleba? Keď z neho odoberiem 200 g tie mám nechať na linke 5 hod. oddychovať zarobený. Prosím, ako zarobený ( som v tomto laik, preto tie,,, hlupe otázky,,,). A čo s tým zostávajúcim kváskom? Prikrmiť, alebo ako?

    • dobry den
      prikrmeny LM mozete pouzit po tom, co 3nasobni objem, malo by to byt po cca 5-6 hodinoch ak je LM v dobrej kondicke.
      ak mate 250g, mozete cele 250g nechat vykvasyt, odobrat 200g, ktore date do cesta a zo zvyznych 50g zarobite LM na dalsie pecenie.

    • Mám úplne rovnaku otázku ako Marta. 200g ktorý stál od zarobenia na linke 5 hodín? Keďže cca za 5 hodín sa zdvihne od okamihu ozdravenia kvásku…? LM mám krátko ale začínam milovať tu jeho štruktúru po nakrmeni.. tú úžasnú premenu a vôňu..len stále mám množstvo otázok na ktoré nikdy neviem nájsť odpoveď

      • dobry den,
        ano, cca 5 hodin od toho, ako ste nakrmili kvasok. ale moze to byt aj rychlejsie, zalezi od toho, aka je teplota, atd. LM by malo vyrazne narast, vtedy je pripravene na pecenie. drzim palce.

  • Dobry den chcem sa spytat na akom programe peciete ci horny spodny ohrev bez ventilatora alebo s ventilatorom. Dakujem

  • Dobrý deň, čo myslíže prosím pod “…potom chlieb otočíme” ( pri pečení). Otočíme ktorým smerom? to čo bolo vzadu dáme dopredu? alebo vrch dáme na spodok? Ďakujem!

  • Dobry den tento recept je super a chlebik je uzasny vzdy sa podari:) ale chcem sa spytat ci by sa z neho nedala urobit verzia kde by islo viacej tmavej muky bud raznej alebo celozrnnej. Dakujem

  • Ahoj,

    mam par otazociek,nakolko s LM iba zacinam. Idem piect prvy raz s LM kvaskom tento chlebik.
    Moja otazka:
    1. ked nakrmim LM,odoberiem a potom ho dokrmim? Ak ano, a nejdem piect,mam ho nechat vonku,ci moze ist do chladnicky do dalsieho pecenia?
    2. Ako najdlhsie (cca) mozem nechat chlebik v chladnicke?
    3. Mam mixer, kt.ma 1700 W, je potrebne tych 12 min skratit?

    Dakujem velmi pekne za Vasu odpoved 🙂

    Tinka

    • ahoj, mal by som uz napicat clanok “otazky a odpovede o LM”. mozes mi dat follow na insta, tam som uz parkrat robil >> @my.ko.la
      1. ked nakrmim LM,odoberiem a potom ho dokrmim? > ano, tak.
      Ak ano, a nejdem piect,mam ho nechat vonku,ci moze ist do chladnicky do dalsieho pecenia? >> nechas vonku hodinu pri izbovej teplote, potom das do chladu. V chlade moze byt do 5 dni, ale cim dlhsie je bez krmenia, tym potom bude slabsi.
      2. Chebik alebo kvasok? Ak chlebik, tak v pripade tohto receptu nechaval by som viac ako 12 hodin, je tam vela kvasku v ceste a moze prekysnut.
      3. Kludne, ak vidis, ze cesto je vymesene, je hladke a nelepi sa.
      Drzim palce.
      M

  • Dnes som ho upiekla ale kôrka je úžasná chrumkavPp
    Neviete mi poradiť prečo je striedka tak menej nadychana
    Akoby je taká gumená?

  • Dobry den. Tento chlebik je nas najoblubenejsi 🙂 je vyborny, jednoduchy a vzdy sa mi podaril. Az na posledne dva pokusy 🙁 vzdy po 40min prestavke v miesni, cesto akoby zredlo a struktura bola uplne ina. Viete mi, prosim, poradit cim to moze byt? Mam zly kvasok alebo to bude mukou alebo teplom? Peciem pomerne kratko, tak nemam vo vela veciach jasno.
    Dakujem.

    • dobry den, tesim sa, ze mate tento recept radi. Myslim si, ze bude to teplom (cesto prekyslo) alebo moze byt aj mukou (rozne znacky muky “spotrebuju” rozne mnozstvo vody). ale ak ste muku nemenili, je to skor prekysnutim. drzim palce.

    • Tiez sa mi to prave stalo, robim tento recept prvy krat a po fermentolyze bolo cesto velmi riedke a roztecene,, davam ho na kysnutie do chladnicky, lebo z tohto akosi nic nevytvarujem do osatky. 🙂

        • Dobry den, pouzila som spaldovu hladku a psenicnu celozrnnu. Vysla mi z toho uplna placka, niekde som urobila chybu, alebo len naozaj nebola dobra muka, nerobim z toho vsak ziadnu dramu a vyskusam nabuduce len psenicne muky. 🙂

  • Děkuji moc za krásný recept i návody na práci s LM ? “matce” se u nás daří, pracuje jako divá. Je to pro mě ještě trochu vořech, co se časového plánování týče, ale boží. Moc děkuji

      • Dobrý den, mám na vás dotaz. Zkoušela jsem chlebik péct dva dny zpátky a bohužel to nedopadlo moc dobře… už při prvním míchání v mixéru se nikdy nepřestal odlepovat od stěn. Po odpočinku se těsto hrozně lepilo a překládání pak vypadalo spíš jak jedna velká patlanice… vůbec nevím kde jsem udělala chyby protože už že začátku se těsto hodně lepilo. Ale lm mi vyběhlo krásně takže tím by to být nemělo. Chleba pak vyšel hodně nízký a kůrka tvrdá střídka asi až tak špatná nebyla půlku chleba jsme snědli ale nebylo to ono… jsem s lm nováček takže budu vděčná za jakoukoliv radu. Předem děkuji

        • dobry den, tento chlieb je ako balon, nie ako placka, ak niekde nebola urobena chyba. Ak hned na zaciatku bol lepkavy, to znamena, ze LM bolo prekysnute alebo nieco nebolo ok s mukou.

          • Omylem jsem asi napsala komentar pod někoho jiného. Zkusím zmenit mouku a udělám ho znova. Ziju v Americe takže tady je ta mouka jina. Ale Zkusím to pozmenit a uvidíme. Dělala jsem teď jiný chlebik jen z chlebove a trochu zitne a dobrý takže lm by to být nemělo. Děkuji moc za odpověď.

  • Dobrý deň, veľmi sa teším, že som našla Vašu stránku, ktorá je zameraná na pečenie len s lievito madre. Prosím vo všeobecnosti sú chlebové recepty pre akú veľkosť ošatky – 750g? Ďakujem, fandím Vám 🙂

  • Dobry den,
    plati aj pri tomto recepte tak ako pri raznej verzii, ze v chladnicke moze vykysnut uz za cca 9 hod? Nechala som 11 a uz bol na hrane, po narezani *siel ku dnu* ? a este by som sa chcela opytat, cim by to mohlo byt, ze uz asi 6sty tento chlebik robim a stale mi ostane mierne hutny, nie je taky nadychany. Chlebik nie je mokry, ani surovy, ale je husty. Prve kysnutie nechavam pri izbovej teplote na zdvojnasobenie objemu a potom v osatke do chladnicky na tych 9 hod. Ale mam pocit, ze i tak po narezani klesa a to sposobuje, ze sa v rure nezdvihne (peciem presne podla navodu). Zeby skratit ten cas v chlade? ? Uz teraz sa mi to zdalo kratko, ale tak to by som asi mohla skusit ?
    Dakujem.
    D.

    • dobry den, moze byt vykysnuty aj za 8 hodin, ak mate v chladnicke 7C, 11 je urcite vela.Husty by byt nemal, skuste pridat trosku viac vody a prekladat nie 1krat, ale 2.

  • Dobry den, včera jsem zkoušela poprvé péct z LM a tento chleba byla výborná volba. Krásný balon, křupavý a nadýchaný, proste dokonalý ❤️ Chci se zeptat msm doma Semolu rimacinatu a Manitobu Farina 0 , lze nějaké z nich pouzit v tomto receptu? A v jaké gramáźi? Moc děkuji

  • Vaše recepty sú úžasné, pred mesiacom som robila zavin z LM, ktorý vyšiel super a dnes som skúšala Vermotský chlieb, ktorý je ako vatička. Ďakujem a prajem veľa úspechov

  • dobrý deň, chcela by vyskúšať Váš chlebík, chcem sa spýtať, či miesto pšeničnej hladkej múky môžem použiť 175 g Manitoby a celozrnnú muku môžem dať 100 g Aidu 3,3 alebo Aidu 2,5 , a množstvo vody zostane nezmenené, ďakujem

  • Dobrý den, dnes jsem upekla a konečně se mi povedl nafouknutý bochníček ??? Zároveň jsem si všimla odkazu na Vermontský chléb se žitnou moukou, ten vyzkouším příště. Děkuji za skvělé recepty ????

  • Piekla som váš chlebík tatiaľ chladne na mrieške ,
    ale vyšiel taký menší
    Pre celu rodinu taká jednohubka ?
    Potrebovala by som receptik s väčšou gramážou

  • Zdravím, robila som váš chlebík a je perfektný!! Mám doma 1.5kg ošatku tak môžem spraviť aj dvojitú dávku? Nič sa nestane či je lepšie robiť len z 1 dávky? 🙂 ďakujem

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *