Chlieb s miso pastou a kváskom Lievito madre

Chlieb s miso pastou a kváskom Lievito madre

Chlieb s pastou miso som si prvýkrát všimol v ponuke jednej anglickej pekárne a hneď sa mi ho chcelo vyskúšať. Ak nemáte doma miso, odporúčam ho kúpiť, má jedinečnú vôňu a chuť. Viac o miso napísal Dalibor z bionakupy.sk

Tradične poznámky pred receptom 

  • miso je slané a husté. Preto ako bod 1 v postupe uvádzam to, že miso dobre rozmiešame vo vode. 
  • Keďže miso je slané, do cesta pridáme menej soli. Dal som najprv 5, potom 8g, ochutnajte cesto, je možné, že 5g pre vás bude akurát.
  • Tento recept pridávam počas najväčších letných horúčav, preto pripomínam, že časy, uvedené v recepte, sú vždy orientačné, riadime sa tým, ako vyzerá cesto. 

Ingrediencie 

300g pšeničnej múky T650 (pripadne chlebovej)
100g chlebovej ražnej múky (prípadné celozrnnej ražnej, len potom do cesta bude treba pridať trošku viac vody)
300g vody
150g kvásku Lievito madre na vrchole 
50g miso pasty (mal som hnedú ryžovú)
5-8g soli

Postup

  1. V mise kuchynského robota rozmiešame miso vo vode, pridáme múku a kvások, natrhaný na malé kúsky. Na 2. rýchlosti vymiesime cesto len tak, aby sa všetko dobre spojilo a rovnomerne rozmiešalo. Misu prikryjeme a necháme stať 45 minút.
  2. Do cesta pridáme soľ a miesime na 2. rýchlosti cca 7 minút. Výsledné cesto je veľmi prijemné, ani tuhé, ani riedke.
  3. Cesto preložíme do kontajneru natretého olejom, kontajner prikryjeme a cesto necháme kysnúť cca 3 hodiny, počas ktorých cesto 2krát preložíme mokrými rukami. Cesto vizuálne narastie a bude ukazovať náznaky fermentácie vo forme bublín 🙂
  4. Podkysnuté cesto preložíme na pomúčnený stôl, vytvarujeme, uložíme do ošatky posypanej škrobom alebo hrubou múkou a necháme kysnúť ešte 2-3 hodiny pri izbovej teplote alebo cez noc v chladničke.
  5. Miso chlieb pečieme klasický: s parou na pizza kameni alebo vo forme pod pokrievkou 20 minút na 250С a dopekáme ešte 20 minút na 210C bez pokrývky. Ešte poznámka: aj formu aj kameň treba dobre predhriať pred pečením, aby chlieb narástol čo najviac. Upečený chlieb necháme vychladnúť na mriežke.


2 thoughts on “Chlieb s miso pastou a kváskom Lievito madre”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *