Špaldové maslové rožky s kváskom Lievito madre

Špaldové maslové rožky s kváskom Lievito madre

V rámci prípravy kvásku na pečenie Panettone spolu s Zoom žiakmi, vzniklo mi dosť veľa zvyškov čerstvého kvásku, ktoré som sa rozhodol využiť na novú tvorbu.
Predtým ako začneme, pár poznámok pre úspech 🙂

  • špaldové cesto netreba dlho miesiť, len tak, aby vzniklo hladké, lesklé, nelepivé cesto.
  • aby sa rožky neroztekali, treba dávať pozor aj na prvé, aj na druhé kysnutie, aby cesto neprekyslo.

Ingrediencie
Na 8ks
140 g vykvaseného kvásku Lievito madre
300 g hladkej špaldovej múky T650
160 g mlieka (môže byť aj vegán)
75 g zmäknutého masla
7 g soľ

Postup
1. V mise kuchynského robota zmiešame všetky ingrediencie na cesto a na 2. rýchlosti vymiesime hladké a lesklé cesto. Dlho nemiesime. Z cesta vytvarujeme guľu, vrátime ho do misky, misku prikryjeme a necháme cesto zdvojnásobiť svoj objem. Trvá to cca 4-5 hodín alebo cez noc v chladničke.
2. Podkysnuté cesto vytvarovať do gule a preložiť na pomúčenú pracovnú plochu. Cesto nechať 5 minút poležať a nasledovne rozdeliť na 8 časti (87 g), z každej vytvarovať guľôčku. Guľôčky prikryť igelitom a 10 minút odpočinúť.
3. Guľôčky rozvaľkáme valčekom do dlhšieho oválu, ten zrolujeme (zatáčame kratšiu stranu) a vzniknutú trubičku potom ešte jemne rozvaľkáme do dĺžky.
4. Vytvarované rožky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryjeme a necháme kysnuť cca 3-4 hodiny. Vykysnuté rožky sa značne zväčšia a budú veľmi mäkké na dotyk.
5. Pred pečením rožky potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme 15-17 minút na 220C, vychladnuté rožky necháme vychladnúť na mriežke.



5 thoughts on “Špaldové maslové rožky s kváskom Lievito madre”

    • Nemyslím, že bola chyba v čase… nezapli ste rúru aj s ventilátorom namiesto horného-dolného ohrevu? Ja som rožky od Mykola robila viac krát a niekedy ich pečiem aj 20+ minút aby boli krásne zlatisté 🙂

      Skôr záleží od rúry 🙂 čas bol určite v poriadku. A stále treba kontrolovať takéto pečivo či už je alebo nie

    • dobry den, ak je to LM v prasku z tych, ktore sa predavaju, staci sledovat navodu. Ak je to homemade, treba urobit rozkvas muka=voda 1:1, napriklad 50g, dať dam 1 PL LM a cakať na nejaku reakciu. Ked ta pride, znizit hydrotaciu a urobit obycajne tuhe LM

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *