Uralský slaný koláč s kváskom Lievito madre

Uralský slaný koláč s kváskom Lievito madre

Minulý týždeň som sa pýtal Maminy, či v zošite, v ktorom stará mama písala recepty, nie je recept na slaný kysnutý koláč s kapustou a hríbami (inak stará mama pochádzala z malého mesta na Urale). Recept mama nenašla, takéto veci sa považovali za jednoduché a všetko sa robilo od oka. Nevadí, už som skoro vyučený pekár, zvládnem to aj sám 🙂

Cesto (z receptu na jarné šatočky)
150 g vykvaseného kvásku Lievito madre
250 g hladkej múky
50 g polohrubej múky
170 g vody alebo mlieka
35 g masla
20 g cukru
5 g soľ
vajíčko na potretie a sezam na posypanie (voliteľné)
Plnka (od oka): biela kapusta nasekaná najemno, hríby, pór.
Kapustu na 10 min zalejeme vriacou vodou, potom vodu zlejeme a kapustu podusíme na panvici s olivovým olejom, pórom a hríbami, nezabudnime osoliť a okoreniť.

Postup
1. V mise kuchynského robota zmiešame všetky ingrediencie na cesto a na 2. rýchlosti vymiesime hladké a lesklé cesto, ktoré sa bude odlepovať od stien misy. Bude to trvať cca 10 minút. Z cesta vytvarujeme guľu, vrátime ho do misky, misku prikryjeme a necháme cesto zdvojnásobiť svoj objem.

2. Podkysnuté cesto rozdelíme na 2 časti. Okrúhlu formu dobre vymastíme, prvú časť cesta rozvaľkáme a prenesieme na spodok formy, hore vyložíme plnku. Z druhej časti cesta vyvaľkáme hornú časť, prenieseme na plnku, okraje cesta spojíme. V strede vykrojime otvor.

3. Koláč necháme kysnuť ešte cca hodinu, potom potrieme vajíčkom a pečieme 35-40 min na 185C.

Pred a po kysnutí


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *