Ukrajinské pampušky s kváskom Lievito madre

Ukrajinské pampušky s kváskom Lievito madre

Na spísanie tohto receptu (trvalo to “len” 2 roky) ma inšpirovali komentáre k Normandskému chlebu: táto verzia ukrajinských pampušiek je s celozrnnou múkou, cesto je príjemne vláčne a robí sa s ním tiež veľmi dobre. Pampušky sa u nás (áno, som z Ukrajiny) tradične servírovali k boršču a potierali sa cesnakom. Môj obľúbený recept na boršč z mojej starej stránky o varení uvádzam na konci ako bonus.

Recept
Na 6 kusov (6x cca 150 g)
200 g vykysnutého kvásku Lievito madre
100 g polohrubej múky
300 g celozrnnej pšeničnej múky
230 g voda
50 g olej (ja som použil olivový, ale môže byť aj slnečnicový a dá sa použiť aj maslo)
25 g cukor
12 g soľ
vajíčko na potretie (môžete vynechať)

Postup
1. V mise robota zmiešame kvások, múku a vodu a vymiesime tuhé hladké cesto. Cesto prikryjeme a necháme polhodinu odpočinúť, aby sa kvások rozbehol.

2. Do cesta pridáme soľ a cukor a miesime, kým sa nezamiešajú. Následne pridáme olej a vymiesime hladké cesto, trvá to cca 10 minút.

3. Cesto priamo v mise vytvarujeme do gule, misu prikryjeme a necháme cesto na 2-3 hodiny podkysnúť, malo by zdvojnásobniť objem. Keďže máme celozrnné cesto s cukrom, “výživné” pre náš kvások, kysnutie netrvá dlho, takže cesto treba občas kontrolovať.

4. Podkysnuté cesto opatrne preložíme z misky na stôl s múkou. Nožom rozdelíme cesto na 6 častí, z každej vytvarujeme guľu. Vytvarované pampušky uložíme do vymastenej okrúhlej formy. Tu malá poznámka: kľudne dajte cesto do hocijakej inej formy, ktorú máte, alebo ktorú považujete za vhodnú: môže byť aj tehlička.

Pred a po

5. Formu prikryjeme a necháme pampušky nakysnúť. Ja som ich mal 9 hodín pri 12C, pri izbovej teplote by mali byť vykysnuté za cca 2 hodiny.

6. Ak chceme, aby pampušky boli lesklé, pred pečením ich potrieme vajíčkom. Pečieme s parou 25-30 minút na 200C.

7. Po upečení pampušky vyberieme z formy a necháme vychladnúť na mriežke.

Pre úplne tradičnú verziu ešte horúce pampušky potrieme olejom, do ktorého bol pridaný vytlačený cesnak, soľ a nasekaný kôpor (množstvá podľa chuti).

Za inšpiráciu na tento recept ďakujem Elene z blogu Hlebomoli, moja verzia je adoptovaná na LM a s inými proporciami cesta, chcel som ho mať viac celozrnné.

A teraz recept na boršč s červenou šošovicou ako bonus.

tento bol ale s ražným 🙂

Vegetariánsky boršč s červenou šošovicou
Zeleninový vývar 1,5l
Cvikla 1ks
Mrkva 1ks
Zemiaky 2ks
Biela kapusta 300g
Červená šošovica pol hrnčeka
Cibuľa 1ks
Cesnak 2 strúčiky
Paradajkový pretlak (a ak máte, pár čerstvých paradajok) 140g
Cukor, soľ, čierne korenie,

Postup
Cibuľku nakrájame na malé kocky a orestujeme spolu s nasekaným cesnakom na dostatočne veľkej panvici. Mrkvu a cviklu nakrájame na tenké pásiky, pridáme na panvicu, par minút pražíme a potom podlejeme trochou vody a dusíme domäkka pod pokrievkou.
Keď je cvikla skoro mäkká, pridáme paradajkový pretlak (a pripadne na kocky nakrájané paradajky). Všetko premiešame, okoreníme, pridáme čajovú lyžicu cukru a odstavíme z ohňa.
Zemiaky nakrájame na kocky a vložíme do hrnca s vriacim vývarom. Osolíme, varíme 10 minút a pridáme nakrájanú bielu kapustu.
Varíme ešte 10 minút, potom pridáme dusenú zeleninu a varíme spolu, pokiaľ kapusta nie je mäkká.
Pridáme šošovicu a varíme ešte 10-15 minút. Boršč, rovnako ako slovenská kapustnica, chutí najlepšie na druhý deň. Servírujeme s lyžicou kyslej smotany a najemno nasekaným kôprom.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *