Jarné šatočky s kváskom Lievito madre

Jarné šatočky s kváskom Lievito madre

Tento recept je ďalšou spomienkou na moju starú mamu Antoninu, ktorá pochádzala z Uralu a na jar vždy pripravovala takéto šatôčky z kysnutého cesta s jarnou cibuľkou, vajíčkom a ryžou. Asi by mi to stará mama neschválila, ale ryžu som vynechal a namiesto jarnej cibuľky som pridal medvedí cesnak. Boli mega. Tento recept si môžete upiecť aj s pažítkou alebo špenátom.

Ingrediencie na 10 ks
Na cesto
150 g vykvaseného kvásku Lievito madre
250 g hladkej múky
50 g polohrubej múky
170 g vody alebo mlieka
35 g masla
20 g cukru
5 g soľ
vajíčko na potretie a sezam na posypanie (voliteľné)

Na plnku
5-6 vajíčok uvarených natvrdo
umytý medvedí cesnak, množstvo podľa chuti
soľ a čierne korenie podľa chuti

Plus som pridal trošku olivového oleja, pretože sa mi tam hodil.

Plnku pripravíme tak, že vajíčka ošúpeme, rozpučíme vidličkou a medvedí cesnak nakrájame na tenké pásiky. Všetko dobre premiešame, osolíme, okoreníme a pridáme olivový olej.

Postup
1. V mise kuchynského robota zmiešame všetky ingrediencie na cesto a na 2. rýchlosti vymiesime hladké a lesklé cesto, ktoré sa bude odlepovať od stien misy. Bude to trvať cca 10 minút. Z cesta vytvarujeme guľu, vrátime ho do misky, misku prikryjeme a necháme cesto zdvojnásobiť svoj objem. Ja som ho dal na noc do chladničky a ráno som čakal 2 hodiny, kým bolo pripravené.

2. Vykysnuté cesto na pomúčnenom stole opatrne rozdelíme na 10 ks (cca 62 g), z ktorých vyvaľkáme gule. Gule poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, ukladáme v dostatočnej vzdialenosti jednej od druhej. Plech prikryjeme a cesto necháme podkysnúť hodinu a pol.

3. Podkysnuté cesto rozvaľkáme do okrúhleho tvaru, do stredu dáme plnku a konce spojíme. Ja som zvolil trojuholníkový tvar a robil som to takto:

tvarovanie

4. Vytvarované šatôčky znovu poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, v dostatočnej vzájomnej vzdialenosti. Plech prikryjeme a šatôčky necháme podkysnúť ďalšiu hodinu.

5. Podkysnuté šatôčky potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme sezamom a pečieme 20 minút na 200 °C. Najlepšie sú, samozrejme, ešte teplé.

plnka po upečení


4 thoughts on “Jarné šatočky s kváskom Lievito madre”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *